Vraag gesteld tijdens de gemeenteraad van maart 2018

In de gemeenteraad van 20 oktober 2016 vroegen Roos en ikzelf naar de heraanleg van de parkeerplaats voor mensen met een beperking op het gemeenteplein, naar aanleiding van het rapport over de toegankelijkheid van overheidsgebouwen dat toen in het Nieuwsblad was verschenen. Schepen Gijs Degrande antwoordde toen dat de heraanleg van het gemeenteplein een project zou zijn voor een volgend meerjarenplan, maar stelde ook: ‘Wat wel reeds concreet kan worden aangepakt is de verplaatsing van de parkeerstrook voor personen met een beperking. Deze kan beter en groter voorzien worden aan het begin van de bestaande helling’.
In de gemeenteraad van 18 oktober 2017 stelde ik de vraag opnieuw. Schepen Gijs Degrande antwoordde toen: ‘het klopt dat de uitvoering van de aanpak van het gemeenteplein nog niet gebeurd is. We proberen het zo snel mogelijk in orde te brengen. Door de hoge werkdruk binnen de technische dienst is het er nog niet van gekomen. Hierop een termijn kleven is niet mogelijk, maar dit wil niet zeggen dat het niet onze bezorgdheid is’.
Nog eens 6 maand later, en anderhalf jaar na de oorspronkelijke vraag is er nog steeds niets veranderd. Wanneer wordt de parkeerplaats aangepakt?
Nog in de gemeenteraad van 18 oktober 2017 stelde ik ook een vraag over de beschikbare plaatsen voor mensen met een beperking in de omgeving van het gemeenteplein. Schepen Jos Sypré zei dat hij bereid was om in overleg met de raad voor personen met een handicap alle beschikbare plaatsen voor personen met een beperking te evalueren en bij te sturen waar nodig.

Wat is de stand van zaken?

Antwoord van de bevoegde schepenen

Schepen Degrande bevestigt dat dit een terecht aandachtspunt is. Het is een blijvende bekommernis: ondanks een vermoeden van het tegendeel, het bestuur is er echt wel bezig mee geweest. Aanvankelijk was het de bedoeling dit mee te nemen in de heraanleg van de buitenomgeving van de huidige werkzaamheden ‘verbouwing bib’. Dat ontwerp is evenwel nog niet klaar en ook de uitvoering ervan moet nog worden ingepland. Vandaar de beslissing om beide dossiers van elkaar los te koppelen. De dienst mobiliteit werkt momenteel aan een dossier dat eerstdaags op de agenda van het college wordt gebracht en in principe snel klaar zou kunnen zijn voor uitvoering. De schepen bevestigt dat het college zich zeer betrokken voelt en snel tot realisatie wil overgaan.
Schepen Sypré vult nog aan dat het aantal beschikbare plaatsen voor mensen met een beperking in de omgeving van het gemeenteplein moet voldoen aan de norm toegankelijkheid die gesteld wordt.
De norm toegankelijkheid spreekt over 6% voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap. Het gaat hier wel om een norm ‘toegankelijkheid gebouwen’. Dit impliceert dus dat het betrekking heeft op openbare parkings bij publieke gebouwen. Het is niet zo dat deze norm geldt voor alle beschikbare parkeerplaatsen in een straat.
Concreet zijn er voor de volledige site van het OC-BIB-zwembad-gemeentehuis-Sociaal Huis ongeveer 140 parkeerplaatsen aangelegd voor bezoek aan gemeentelijke gebouwen. Hiervan zijn 7 parkeerplaatsen voor mensen met een beperking nodig (6% tot 100 parkeerplaatsen, daarna 1 per bijkomende 50 parkeerplaatsen).
Momenteel zijn er zeven beschikbaar voor de volledige site: 3 aan het OC, 2 aan BIB-zwembad, 1 aan het gemeentehuis en 1 aan het Sociaal Huis.
De parkeerplaatsen zijn bovendien mooi verspreid zodat dit de nood wel zal dekken.
De adviesraad voor personen met een handicap buigt zich momenteel in overleg met de dienst mobiliteit over deze problematiek; het thema komt aan bod in de algemene vergadering van juni eerstkomend.

[pdf-embedder url=”http://vickyreynaert.be/wp-content/uploads/2018/07/Artikel_parkeerplaatsenpersonenmeteenbeperking.pdf”]